Cum să elimini plictiseala în vacanța de iarnă a copilului tău

Lectură de: 8 minute

Vine iarna, ce ne facem? Cum țin copilul departe de TV, mobil sau tabletă? Ce activități să fac cu copiii când au nevoie de puțină acțiune?

BONUS: Pentru că se apropie Crăciunul, am adăugat două activități pe care le poți face împreună cu copiii tăi pentru a crea cele mai drăguțe decorațiuni făcute manual.

În primul rând, ne bucurăm de iarnă. Ne luăm hainele groase când ieșim afară și ne lăsăm copiii să descopere magia fiecărui anotimp.

Mai ales că iarna are un farmec deosebit și datorită Crăciunului. Dar bineînțeles că timpul afară e limitat, copiii sunt agitați, vine vacanța de iarnă și sigur că vrem sa profităm la maximum de ea.

Ce activități putem face cu copiii noștri în casă?

1. Faceți puzzle

Game Night Puzzle GIF by Polyvinyl Records - Find & Share on GIPHY
Sursă:https://giphy.com/gifs/polyvinylrecords-puzzle-plants-3ojlLuCJhWvwh9IOXR/links

Puzzle-ul este unul din jocurile potrivite pentru copii de orice vârstă, chiar și pentru tine în funcție de complexitatea lui.😀

Așa că atunci când vremea nu ne permite să petrecem prea mult timp afară, puzzle poate fi varianta ideală de petrecere a timpului liber cu copiii într-un mod distractiv și educativ!

Puzzle-uri poți găsi aproape oriunde, de la supermarketuri, la magazinele de jucării; asigură-te doar că găsești puzzle-ul potrivit pentru vârsta sau priceperea copilului tău.

În caz că nu știai, puzzle-ul are o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău. Atunci când rezolvă un puzzle, copiii își folosesc mâinile, degetele și fac mișcări precise pentru a potrivi piesele cu locurile lipsă. Astfel, ei devin mai siguri pe mișcările lor și mai pregătiți pentru momentul în care vor începe să scrie.

Pe lângă asta, le dezvoltă și coordonarea, în puzzle fiind implicat creierul și conexiunea acestuia cu ochii și mâinile în același timp.

Antrenează creativitatea și memoria, copiii fiind nevoiți să memoreze piesele care nu s-au potrivit la un moment dat pentru a le adauga mai târziu. Astfel, treptat, copiii se educă în a fi mai răbdători și perseverenți.

Oricine a făcut un puzzle la viața lui știe cât de frustrant este, nu-i așa? 😂 Piesele nu se potrivesc imediat, ai nevoie de multe încercări și astfel, copiii învață să își gestioneze emoțiile și să nu renunțe. Iar la final, când termină un puzzle, acest mic succes întărește încrederea în sine. Asigură-te că sărbătorești micile succese ale copilului tău!

2. Gătiți împreună

Gătit împreună cu cei mici
Sursă: https://unsplash.com/photos/xoCZEKJxwgY

Ai oportunitatea de a petrece timp de calitate cu copiii tăi îmbinând utilul cu plăcutul! În bucătărie, aceștia se simt utili, le crește stima de sine primind mici responsabilități care pentru ei sunt importante!

Pe lângă asta, copiii învață cum se combină alimentele și pot deprinde treptat o abilitate foarte utilă în viață, GĂTITUL.

Cei mici vor urma instrucțiuni conform rețetei, vor învăța să respecte ordinea operațiunilor și să fie mai disciplinați. Partea incredibilă? Rezultatul final va fi ceva bun și comestibil făcut cu mânuțele lor.

Uite alte câteva beneficii pe care le oferă gătitul cu cei mici.

3. Jucați-vă cu baloane

Am prezentat mai sus două activități mai liniștite, recreative și educative, dar ce te faci când picii tăi au prea multă energie?

Foarte la îndemână e joaca cu baloanele! Pur și simplu umfli un balon sau mai multe și vă jucați prin casă, oferind și o miză. De exemplu, cine scapă balonul jos trebuie să execute o provocare. O provocare poate fi să spună 3 cuvinte cu litera B sau să facă 3 genuflexiuni sau să ducă gunoiul.

Depinde și de vârsta copilului, dar asigură-te că e ceva educativ sau care îl responsabilizează, astfel încât să fie un joc energizant, dar și cu beneficii.

4. Faceți lego împreună

Cu toții am auzit de Lego probabil, poate am crescut cu el sau cu siguranță ne-am jucat măcar o dată cu el. Dar te-ai gandit vreodată ce beneficii ar putea avea lego-ul asupra dezvoltării copilului tău?

Mai ales acum că e iarnă și suntem forțați să petrecem mai mult timp în casă, lego este o alternativă ideală.

De fapt, există multe asemănări între lego și puzzle, totul ține de preferința voastră. Similar cu puzzle-ul, lego sporește creativitatea copiilor, ei jucându-se cu diverse forme, culori și mărimi.

Cel mai important e că imaginația nu are limite la lego, nimic nu e corect sau greșit. Pe lângă asta, copiii își dezvoltă atenția, capacitățile analitice, de planificare și de rezolvare a problemelor în timp ce se străduiesc să găsească piesa potrivită în momentul potrivit.

Ce clipe uimitoare! Și așa ei cresc repede, profită de momentele acestea în care vă jucați, vă dezvoltați și vă relaxați împreună departe de frigul de afară.

Cu siguranță ai câteva motive bune să sari peste disconfortul de a călca pe piesele de lego rătăcite prin casă. 😂

Când calci pe lego
Sursă: makeameme.org

5. Organizează o vânătoare de comori în casă

Prea multe activități statice? Copiii vor puțină acțiune? O vânătoare de comori ar fi un succes garantat. E adevărat că trebuie să te pregătești puțin înainte, dar o vânătoare de comori este o activitate interactivă și distractivă, chiar și pentru tine. În plus, recompensa de a-i vedea pe cei mici atât de entuziasmați și implicați, merită orice efort.

În primul rând, trebuie să te gândești care va fi comoara – poate fi o cutie cu dulciuri/ jucărioare, carioci, figurine etc. Apoi, gândește-te la indicii și la dificultatea lor în funcție și de vârsta copiilor.

Câteva exemple: Dacă vrei să te speli pe mâini, el te scapă de bacterii și miroase frumos – trebuie să meargă la baie , iar sub săpun va găsi următorul indiciu pe care va scrieFelicitări. Acum că ești curat, poate ți-e foame, deschide cutia magică și rece, iar sub mâncarea ta preferată vei găsi indiciul următor etc.

Plasează foi mici cu indiciile, dar asigură-te că nu le văd copiii. Opțional, poți alege și o tematică a vânătorii de comori, poate fi una de iarnă sau Crăciun dacă tot suntem în această perioadă.

6. Colorați și vă relaxați împreună

Coloratul – o activitate atât de simplă și tradițională care nu se demodează niciodată. Copiii adoră să deseneze în general și asta e foarte bine pentru că îi ajută să își dezvolte creativitatea. Iar acum că timpul la joacă afară e mai limitat, e momentul să alocăm mai mult timp acestor activități.

Puteți colora și voi ca adulți. O să vedeți că poate fi chiar relaxant și terapeutic. Alegeți ceva tematic, în spiritul sărbătorilor de iarnă și așteptați-l pe Moșul cu un desen frumos. 🎅

Poate nici nu îți închipui ce beneficii poate avea această activitate aparent atât de simplă. Prin colorat, copiii își îmbunătățesc mișcările fine și mușchii mici ai mâinilor și deprind coordonarea mână-ochi, fiind nevoiți să urmărească un traseu, niște forme, linii. Pe lângă asta, învață cu ușurință culorile și nuanțele lor, învață să se exprime și să ia decizii cu privire la culorile pe care le folosesc și la cum va arăta mica lor operă de artă. Și unde mai pui ca la final, atunci când duc la îndeplinire fișa, sunt mândri de munca lor și astfel lucrează și la stima de sine.

kids coloring work sheet
Sursa: momjunction.com

Încurajați copiii să coloreze, e o modalitate frumoasă de relaxare și de descărcare a stărilor negative care are atât de multe beneficii!

BONUS – Decorațiuni de Crăciun făcute manual

Ce adoră copiii mai mult la sărbătorile de iarnă? Cadourile!

Crăciunul acesta îmbină utilul cu plăcutul. Creează împreună cu copiii tăi propriile decorațiuni sau cadouri. Pe lângă că e foarte distractiv pentru micuți, este și o activitate creativă cu costuri mici.

Uite 2 idei pe care le puteți face împreună, folosind în mare parte lucruri ce există deja în casă:

1. Omuleț de zăpadă din cârlige de rufe

Om de zăpadă handmade
Sursă: https://www.easypeasyandfun.com/clothespin-snowman-craft/

Pe lângă faptul că e o activitate de lucru manual creativă, acești micuți arată foarte drăguț și îi poți folosi atât ca decorațiuni sau cadouri de Crăciun, cât și pentru a-ți organiza notițele favorite.

Bun, hai să vedem de ce ai nevoie:

 • Cârlige de rufe din lemn
 • Fire de ață Mouine diferite culori
 • Lipici
 • Mini pampoane portocalii
 • Vopsea albă
 • Pensulă
 • Marker negru
 • Foarfece

Hai să vedem pașii pentru a crea împreună cu cei mici, cei mai drăguți oameni de zăpadă.⛄

Pasul 1: Și cel mai important, ne îndreptăm spre bucătarie, încălzim o oală cu lapte, adăugăm cacao din abundență, ciocolată și scorțișoară și pregătim câte o cană pentru fiecare membru al familiei, care participă la activitate (pentru adulți, cacao cu lapte poate fi înlocuită de un delicios vin fiert cu portocale).

Nu uitați că este o activitate recreativă și atmosfera este foarte importantă. Odată îndeplinit acest pas, ne ocupăm de muzică; Michel Bublé nu dă greș niciodată, când vine vorba de a crea o atmosferă de sărbătoare.

Pasul 2: Pictăm cârligele cu vopsea albă.

Pasul 3: După ce vopseaua se usucă complet, este timpul să faci o eșarfă. Luați o bucată scurtă de ață și înfășurați-o în jurul cârligului. Faceți un nod și adăugați o picătură de lipici pentru a-l fixa.

Decorațiuni de Crăciun handmade
Sursă: https://www.easypeasyandfun.com/clothespin-snowman-craft/

Pasul 4: Desenați ochii, gura și nasturii cu markerul negru.

Omuleț de zăpadă handmade
Sursă: https://www.easypeasyandfun.com/

Pasul 5: Adaugă o picătură de lipici între ochi și gură și lipește un mini pampon portocaliu. După ce se usucă lipiciul, omulețul de zăpadă e gata de pus în brad. 🎄

Om de zăpadă lucru manual
Sursă: https://www.easypeasyandfun.com/

2. Om de zăpadă din capace

Om de zăpadă din capace handmade
Sursă: https://www.amylattacreations.com/2012/11/bottle-cap-snowman-ornaments.html

Un alt ornament, super simplu de realizat, alături de copiii tăi. Cu aceste două adiții festive, bradul tău de Crăciun va arăta cu totul deosebit! Iar faptul că au fost realizați manual, va aduce un sentiment de mândrie întregii familii, în dimineața de Crăciun, când vă strângeți în jurul bradului pentru a descoperi cadourile aduse de Moșul.

Hai să vedem de ce anume avem nevoie pentru realizarea lor:

 • Capace de la sticle de bere, suc, apa (pentru un om de zăpadă, avem nevoie de 3 capace)
 • Vopsea acrilică, culori necesare: negru, roșu, alb, portocaliu
 • Pensule
 • Panglică
 • Lipici (de preferat, pistol cu lipici cald)
 • Nasturi
 • Foarfece
 • Opțional: sclipici

Trecem la partea aplicativă:

Pasul 1: Pictăm interiorul capacelor cu vopsea albă; s-ar putea să fie nevoie de mai mult de un strat de vopsea, pentru o acoperire integrală.

Decorațiuni homemade CrăciunSursă: https://www.amylattacreations.com/

Pasul 2: Lipim cele 3 capace pe o bucată de panglică; pentru a ne asigura că sunt lipite bine, putem pune puțin lipici si pe partea de sus a capacelor, să fie lipite și unul de altul.

Pasul 4: Pictăm cu o pensulă nas, gură, ochi și nasturi pentru omul nostru de zăpadă. După ce se usucă, putem să adăugăm și sclipici, în funcție de preferințele fiecăruia.

Pasul 5: Adăugăm o bucată de panglică între primul și al doilea nasture, care ne va folosi pe post de fular; putem să punem și un nasture, în față, pentru un om de zăpadă mai deosebit.

Om de zăpadă din capace
Sursă: https://www.amylattacreations.com/

Asta este tot! Ornamentele noastre sunt gata de pus în bradul de Crăciun. Așteptăm poze cu reușitele voastre și ale copiilor.

În loc de concluzii

Așadar, vacanța de iarnă nu are de ce să fie plictisitoare! Învață copiii să se bucure de fiecare anotimp și pregătește activități potrivite vremii de afară.

Cele de mai sus sunt doar câteva exemple utile, dar poți să le oferi copiilor libertatea de a decide ce își doresc să facă, fără a fi presați de un program.

Nu uita să faci și câteva plimbări în aer liber cu cei mici! Să vă jucați cu zăpadă dacă e cazul, iar apoi să vă încălziți cu o ciocolată caldă împreună, în familie.

P.S: Sharing is caring! ❤️

( Articol vizualizat de:157 ori ; 1 vizualizări astăzi )
shares